miercuri, 11 martie 2009

Politicienii ne pun pentru a 11- a oara ''streangul de gat''





Romanii au devenit olimpici la pus ''streangul de gat''! Nu va ganditi la sensul propriu al cuvantului, ci la ce se ajunge in Romania in urma deciziilor luate de capii tarii. Politicienii pun cu bratul lor lung ''streangul de gat'' economiei si au gria sa traga si scaunul...doar, doar nu va scapa nevatamata.



Asadar,pentru inceput, am clarificat problema streangului, dar ce reprezinta cifra 11? Ei bine, nu este un mister prea mare...este vorba despre cel de-al 11-lea imprumut pe care tara noastra intentioneaza sa-l contracteze de la Fondul Monetar International( F.M.I.). Cu totii vedem dezbateri peste dezbateri cu privire la avantajul si dezavantajul unui imprumut la F.M.I. , dar nimeni nu se intreaba de ce , de fiecare data , inca asteptam o mana intinsa din partea Fondului International, cand toate cele 10 imprumuturi contractate de Romania in trecut, au fost mai mult decat paguboase pentru romani.

Bine, e drept ca noua ni se va spune doar cat avem voie sa stim, dar trebuie sa rationam si dincolo de vorbele aruncate de politicieni .Sa gasim noi adevaratul raspuns, chiar daca nu avem nicio putere de decizie,macar vom stii ce se ascunde dincolo de vorbele alesilor nostri.

Fiind vorba de bani, subiectul e destul de delicat. Sa o luam cu inceputul , si anume avantajele unui imprumut.
In primul rand ne amagesc cu posibilitatea, repet, posibilitatea, reluarii creditarii de catre bancii.Asa ca , se da din nou startul maratonului datoriilor in randul celor ce se lasa amagiti de banci.
Un alt aspect , mai utopic ,enuntat chiar de Adrian Nastase, este acela ca imaginea Romaniei ar avea foarte mult de castigat. Pai , la cate imprumuturi a avut la F.M.I., ar trebui sa aiba acum imaginea Robertei Anastase, fosta Miss. Bineinteles stabilizarea monedei nationale si scaderea ratelor sunt invocate de adeptii Fondului.
Am numarat 4 avantaje mari si late, importante chiar, dac nu ar avea dezavantaje pe masura,poate chiar groaznice.
Primul dintre ele, si poate cel mai important pentru noi platitorii de taxe si impozite, este faptul ca daca pana acum platim taxa pentru orice, de acum vom plati taxe si impozite mult mai mari,jumatate din salariu stim pentru ce e destinat. Cred ca se va ajunge sa platim taxa si pentru ''dioxidul de carbon'' pe care il respiram.Nu va intrebati unde e oxigenul, a dat bir cu fugitii de mult ...se temea de taxe.
Sa revenim la dezavantaje....se vor ingheta majorarile salariale, iar pensionarii vor trebui sa se multumeasca cu ce au primit pana acum.Exista riscul sa si scada salariile asa cum s- a intamplat In Letonia,unde, la cerea FMI-ului s-au diminuat cu 15 %.
Bugetarii vor pierde 20% la salariu din deprecierea monedei naţionale, iar alte 20% din venituri vor fi pierdute după anularea acordării de prime şi sporuri.
de acum vom avea spor doar al miscari sindicale.

Analizati acum si vedeti cum vom ''strange cureua'' dupa acest imprumut ,si cum criza economica intr-adevar va prinde contur. Vazand dezavantajele , nu pot sa spun decat ca politicienii pun pe seama imprumutului nerespectarea promisiunilor.Ei vor conu' Iancule , dar daca nu se poate!

Prieteni, pregatiti-va sa intrati la cura de slabire , sa puteti strange cureua asa cum canta F.M.I-ul, si danseaza politicienii, ca doar au si ei partea lor pentru dans...fara numar...fara numar.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu