joi, 19 martie 2009

Guvernul pune botnita mass-mediei!

Ratiunea guvernantilor naste monstri si...legi tampite! Mai nou, conducatorii nostri , vor sa ingradeasca o lege, prin alta lege. Legea pe care ei vor sa o suprime subtil este de fapt dreptul oamenilor la libera exprimare si dreptul la informatie. Prin noile prevederi ale Codului Civil, jurnalistul nu isi mai poate exercita liber profesia. Nu cumva cenzura, pentru ca si aceasta e o forma de cenzura, e interzisa prin Constitutie, sau alesii nostrii dragi nu cunosc prevederile acesteia?
Gandul ma poarta doar la un singur aspect...ne ameninta cu o lege care ne poate aduce in spatele gratiilor, doar pentru a nu mai aduce in fata publicului adevarul despre ei! Prin aceasta reglementare ei isi vor putea crea imaginea pe care si-o doresc. Asta daca le permitem!

Mi se pare atat de dubioasa aceasta initiativa. Presa nu mai e libera , nici macar editorial, demult s-a pierdut statutul acesta, dar in forma in care ea exista pana acum, publicul avea incredere ca macar evenimentele sunt dezvaluite. Practic, prin noul Cod Civil, se ingradeste si dreptul de documentare al ziaristului. Atunci cum mai pot veni eu, ca ziarist, sa prezint un anumit fapt, fara sa ma documentez, fara sa il pot verifica?

Haideti sa comentam impreuna aceste prevederi ale Codului! Astept parerile voastre, dar pana atunci, vi le voi spune pe ale mele!
In primul rand, se interzice difuzarea publica a informatiilor legate de viata privata (ex. documente personale) sau a imaginii si vocii unei persoane. Atunci, nu mai putem arata imagini cu vila Comisarului Vlasceanu , vila pe care si-a construit-o din banii primiti pentru a da permise tuturor analfabetilor, care ulterior au devenit si criminali! Pe de alta parte, de ce se mai chinuie politicienii sa pozeze in familisti, cand ei au vieti duble de ani buni? Si pamfletele sunt interzise acum, ca de, asa vedeam mai bine carentele lor in exprimare sau alte aspecte! Sa va luati adio de la carcotasi , mondeni, sau pe cine mai preferati voi. Totul e o mare minciuna! Iar daca pana acum vedeam si o parte din fata ascunsa a celor care ne conduc sau au o importanta majora in viata noastra, de acum vom scrie doar ce frumos si bine e in Romania...bine nu aveti cum sa credeti asta...glumeam doar!

Un alt punct se refera la respectul datorat persoanei decedate. Defaimarea persoanei decedate este interzisa de proiectul de Cod Civil (art. 88, 89). Astfel de situatii au fost rezolvate in tari, cu o traditie democratica mai indelungata decat Romania, prin decizia ca procesul civil sa se incheie odata cu decesul persoanei calomniate. De asemenea, procese de calomnie sau de insulta nu pot fi deschise de urmasii celui decedat in baza principiului ca trebuie sa se permita istoricilor si biografilor sa isi desfasoare si publice cercetarile si in baza faptului ca persoana decedata nu numai ca nu mai este afectata de afirmatiile posibil defaimatoare, dar nici nu poate participa la proces, depunand marturie. Si, pe de alta parte, daca nu s-ar vorbi acum de Ceausescu, am sti noi ce a fost in trecut? Ar trebui sa ne dea in judecata Nicu Ceausescu? Raspundeti singuri!

Cu un punct sunt totusi de acord, si anume aceea a dreptului la replica. Orice trebuie sa aiba acest drept atunci cand imaginea sa este pusa in joc. Nu poti ataca o persoana prin intermediul alteia, fara a-i permite sa se apere. Publicul va avea sarcina suprema de a discerne. Salut aceasta masura, dar doar pe aceasta.

Prevederile din noul Cod Civil sunt mult mai multe. Am dezbatut aici pe cele mai importante, poate pentru mine ca realizator Tv, daca vreti sa cititi mai multe, gasiti aici

Sa nu uitati niciodata , mass media sunt ''gate keeper-ul'' societatii si nu le puteti lau acest drept!

Pentru ca ma gandesc ca e posibil sa nu mai puteti viziona emisiunea de pamflet preferata, aveti mai jos un fragment dragut din Mondenii .Vizionare placuta, atat cat va mai permite legea!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu